dilluns, 19 de maig del 2008

ELS ALUMNES DEL CEIP BLASCO IBÁÑEZ INVESTIGUEN SOBRE L’AQÜEDUCTE DE LA VALL D’UIXÓ

L'AQÜEDUCTE QUE TRAVESSA EL BARRANC D'AIGUALIT ES UNA MOSTRA ARQUITECTÒNICA MÉS DE L'EMPREMTA DELS NOSTRES AVANTPASSATS.
INVESTIGA QUE ÉS UN AQÜEDUCTE I PER A QUÈ S'UTILITZAVA I QUINES SÓN LES SEUES CARACTERÍSTIQUES.



INTRODUCCIÓ
Un aqüeducte és un sistema artificial d’abastament d’aigua a una població, indispensables per a travessar rius o valls.
A la Vall d’Uixó destaca l’aqüeducte de Sant Josep.
Jorge Sorribes, Aitor Peña, Yassine ait Lahcen, Carlos Monago

CONJUNT D’AQÜEDUCTES DE SANT JOSEP I L’ALCUDIA
L’aqüeducte de Sant Josep és un conjunt arquitectònic format per dos aqüeductes, el de Sant Josep i el de l’Alcudia. Es troben situats en la carretera de Sant Josep, al final del casc urbà. El primer és d’època romana i el segon d’època medieval.
Nerea Rodríguez, Aida Sánchez, Samuel Costache, Raul Moreno

En passar el barranc d’Aigualit es troba el conjunt d’aqüeductes de Sant Josep i de l’Alcudia. Ambdós conformen un conjunt hidràulic utilitzat des de molt antic per fer funcionar dos molins de cereals contigus.
El més gran, el d’època romana, s’ha utilitzat fins als anys trenta del darrer segle i al llarg de la seua existència ha sofert diverses reparacions.
Melanie Sánchez, Alicia González, Angie Marcela, Hamza El Hachaimi, Oussama Chioua

La construcció de l’aqüeducte de Sant Josep, com hem dit abans es deu als romans, per la forma i els materials de construcció (opus rusticus). Amb el temps els musulmans el reconstruïren i més tard un dels arcs es tornà a refer. En total fa uns 100 metres de longitud repartits en diversos arcs de mig punt i altres apuntats.
Pili Cueco, Tania Gómez, Sara Sánchez, Mohamed Faiz

En 1947, Honori Garcia va publicar un article titulat “Algunes reflexions sobre el pont de Sant Josep”. Segons ell les aigües venien de Sant Josep i utilitzaven l’aqüeducte per passar per damunt del barranc d’Aigualit.
Probablement l’aigua anava cap alguna vila romana i per a regar els camps de la zona.
Alex Roman, Miguel Angel Martínez, Sebastián Bortes, Cristian Muñoz


L’AQÜEDUCTE DE L’ARQUET
En la Vall a més del conjunt d’aqüeductes de Sant Josep i l’Alcudia, en tenim un altre: el de l’Arquet. Aquest es troba en la partida del Poalets, a les afores del casc urbà. Té un sols arc de mig punt. Forma part del sistema hidràulic que reparteix les aigües per la Vall.
Tamara Gómez, Noelia Santiago, Lydia Beltrán, Solin Costache


BIBLIOGRAFIA:

-ENCICLOPÈDIA Salvat Català. Barcelona: Salvat, 2000, vol. 2
-CATÁLOGO de edificios y bienes de interés cultural de la Vall d’Uixó. Federación Valenciana de Municipios y Provincias (Recursos electrónico)
-CATÀLEG d’informació turística, cultural i patrimonial de la ciutat de la Vall d’Uixó. Ajuntament de la Vall d’Uixó, [2007]
-GARCÍA GARCIA, Honorio. Notas para la historia de Vall de Uxó. La Vall d’Uixó: Ajuntament, 1982
-CATÁLOGO turístico municipal de la Vall d’Uixó. [2007]