dissabte, 17 de novembre del 2007

LLEGIR EN L'ERA DIGITAL



El passat dissabte 10 de novembre a Alzira, dins de la segona jornada del curs Fomentar la Lectura en la Societat del Coneixement, organitzat per la Fundació Bromera, Laura Borràs amb la seua ponència "Llegir en l'era digital", ens va introduir en el món de la literatura digital, portant-nos de la maneta des dels seus orígens.

Textos tan innovadors com els poemes figurats llatins o "carmina figurata" , amb els seu caràcter multidimensional, i altres creacions visuals d'autors com Mallarmé o Apollinaire, entre altres, son exemples d’avantguardes que no han estat sempre enteses, inclús en alguns moments de la història van ser considerades d'herètiques. Al segle XXI assistim de nou amb un altre canvi cultural, excepcional especialment per als que no som nadius digitals sinó més bé "immigrants": llegir en l'era digital.

Pot ser per desconeixement en uns casos o per prejudicis en altres, però es ben cert que quan parlem de noves tecnologies, i a més a més lligades estes amb la lectura, apareixen certes reticències.

Eixes innovacions literàries de les que parlàvem abans o les tendències que proliferen avui en internet, coincideixen que totes són en essència textos literaris caracteritzats per la creativitat i envoltats per un avantguardisme, encara que hi ha uns elements que les diferencien: el suport i el canal de distribució, entre altres.

Del text imprès en el format tradicional, hem passat a la pantalla de l’ordinador sense quasi adonar-nos i evidentment, al nostre parèixer, hem guanyat gràcies a internet, pel que fa a la democratització de la lectura i a les possibilitats que ens dona la lectura hipertextual, amb al seu ruptura amb la linealitat.

En definitiva, per a la resolució en positiu d'aquest canvi, es necessari fer un esforç per tal d'alfabetitzar-nos digitalment i apostar clarament per a "aprendre a llegir en el món que ens envolta", tal i com ens proposa Laura Borràs.

Enriqueta Fuertes i Pilar Carot