dimarts, 20 de maig del 2008

ELS ALUMNES DEL CEIP CERVANTES INVESTIGUEN SOBRE LA VALL D’UIXÓ

LA VALL D'UIXÓ ÉS UNA POBLACIÓ DE LA COMARCA DE LA PLANA BAIXA, A LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ.
INVESTIGA COM ÉS LA VALL DEL SEGLE XXI


INTRODUCCIÓ
La Vall d’Uixó és un municipi de la província de Castelló, d’uns 32.000 habitants. Es troba ubicada junt al parc Natural de la Serra d’Espadà i molt a prop de la mar Mediterrània, a 8 quilòmetres de la costa.
Marc Aznar, Pablo Bas, José Esteve, Marcos García, Carlos Llorens

La seua localització amb una altitud mitjana de 118 metres per damunt del nivell del mar i la seua proximitat, es atorga unes condicions meteorològiques típiques de la costa amb hiverns suaus i estius calorosos.
Lucía López, Esther parís, Ruth Ferrando, Marta Esbri
LA PLANA BAIXA
Aquesta localitat pertany a la comarca de la Plana Baixa, comarca que compartim amb altres localitats com són: Aín, Alcudia de Veo, Alfondeguilla, Almenara, Alqueríes, Artana, Betxí, Borriana, Xilxes, Eslida, La Llosa, Moncofa, Nules, Onda, Ribesalbes, Sueras, Tales, Vila-Real i Vilavella.
Marta Ruíz, Lucía Tarraga, Inma Sanchez, Ana Vergara, Sulamita Díaz
EL TERME MUNICIPAL
El nostre terme municipal té una totalitat de 68.190 metres quadrats. La seua extensió compren aproximadament 27000 fanegades de cítrics i la resta es reparteix entre superfícies de secà, muntanya i la mateixa localitat amb els seus barris perifèrics.
Vicente Miquel, Esther Gómez, Ana Martínez, Fatima Martinez
L'ENTORN FÍSIC
Situada junt al parc Natural de la Serra d’Espadà, té repartides pel seu terme diverses fonts; les dues fonts més conegudes són la de Sant Josep i la de la Nogueret.
D’altra banda cal destacar la seua vegetació: garrofers, oliveres, carrasques, lledoners, amborsos, figueres, atmelers, pins i moreres.
Mariano Gracia, Maripaz García, Aritina Voico, Miguel Díaz

La Vall es troba rodejada de muntanyes, tal i com diu el nostre Himne (amb lletra de Lleonard Mingarro i música de Leopoldo Peñarroja). D’aquestes cims, destaquem aquelles que superen els 500 metres com són: la Font de cabres, el Frontó, la Pitera, Penyalva, Penya Migdia, Pipa, Rodeno i Sant de la Pedra.
D’altra banda cal ressaltar l’existència de barrancs com el de Sant Josep, el del Xacó, l’Horteta, el Garrut, el de Randero, la Torrasa, el de la Murta o del Maquial.
Erik Giménez, Lydia González, Marta Rodríguez, Angel Rodriguez

LA SEUA EVOLUCIÓ HISTÒRICA
La Vall d’Uixó, gràcies a la seua situació estratègica ha estat sempre ocupada per diversos pobladors al llarg de la seua història.
En l’època prehistòrica, concretament al final del Paleolític Superior, existeixen a la Vall diversos jaciments arqueològics que demostren l’ocupació del territori per part de grups humans caçadors recol·lectors.

Durant el Neolític i l’Edat del Bronze, hi ha constància d’assentaments situats a les parts altres de les muntanyes de la Vall d’Uixó, una població que amb el temps es va estendre en l’Època Ibèrica. D’Aquesta època destaquen els restes de la Punta d’Orleyl i les de Sant Josep.

Durant l’època romana no podem parlar de la Vall com de una ciutat, si no més bé de nombroses VILLAE o viles rústiques repartides pel terme.

Al voltant del segle X comença la dominació musulmana en la nostra Vall. Amb el temps el poblament se va repartint en diverses alqueries, cada una de les quals era independent i posseïa la seua pròpia zona agrícola, industrial i el seu cementiri.

Després de la incorporació de la Vall a la sobirania del rei JAUME, la comunitat musulmana va continuar amb la seua estructura de poblament i també amb el seu règim jurídic. Aquesta situació es va mantenir durant l’Edat Mitjana fins que el rei Alfons V d’Aragó va donar la Vall al seu germà, Enric el 16 de febrer de 1436.
Al ser expulsats el habitants musulmans de la Vall, l’any 1609 es va fomentar que vingueren famílies cristianes d’altres llocs per tal de repoblar la zona. El document legal que es va signar per fer el repartiment a aquestes famílies nouvingudes va ser l’Escriptura de Població de l’11 de maig de 1613.

Durant el segles XVIII l’aglutinació de les antigues alqueríes musulmanes en dos nuclis o pobles: “el de Dalt” i “el de Baix”, cadascun al voltant d’una parròquia, va conformar que durant el segle XX aquestos dos llocs s’uniren al voltant de l’actual plaça del Centre.
Emilio J. Muñoz, Judith Alcaina, Sonia Gomis, Paula Canelles, Juan Ortega

La Vall d’Uixó, ja al segle XX experimenta una gran expansió econòmica i demogràfica impulsada per la influència industrialitzadora del sector del calçat.
La Guerra Civil significà un dur episodi per als habitants, que en arribar el front de la guerra al seu terme municipal tingueren que abandonar la ciutat durant deu mesos.
Durant les dècades dels 50 i 60 es va produir una arribada de població immigrant molt nombrosa procedent de diferents parts d’Espanya per a treballar en la gran empresa Segarra. El creixement urbà es disparà i la població es converteix en polinuclear amb l’aparició de barris com: La Colònia, Toledo, Carbonaire, la Unió, Sant Antoni, Carmadai i també s’obri l’Avinguda Sud-oest.
Cristina Soriano, Carla Ballester, Roberto Martínez, Cristian Esteve, Cristian Sorribes
L'ECONOMIA
Els trets més significatius de l’economia vallera actual són els següents :
-En la indústria destaquen els sectors de la construcció, el calçat i el comerç citrícola
-En el sector agrícola destaca, el cultiu citricola
-El sector serveis destaca amb un comerç àmpliament desenvolupat
Mar Rebollar, Adrian Rodríguez, Miguel Moreno, Jorge Villalba, Christian Diaz
TRADICIONS I FOLKLORE
La Vall d’Uixó és una localitat molt festera i amb moltes tradicions, ja que durant quasi tot l’any hi ha algun acte festiu pels postres carrers i places. Les seues festes patronals són les de Sant Vicent Ferrer i les de la Sagrada Família, encara que existeixen moltes més festes als barris, les falles i les penyes en festes.
Respecte a la cuina vallera, cal destacar les alguns plats típics com l’empedrao, les coques de tomata o verdura, els barrets, els panet de figa o les manjovenes.
Victor Sánchez, Adrian Navarro, Carlos Gómis, Carlos Millán, María Sanz
BIBLIOGRAFIA
-CATÀLEG d’informació turística, cultural i patrimonial de la ciutat de la Vall d’Uixó. Ajuntament de la Vall d’Uixó, [2007]
-CATÁLOGO de edificios y bienes de interés cultural de la Vall d’Uixó. Federación Valenciana de Municipios y Provincias (Recursos electrónico)
-CATÁLOGO turístico municipal de la Vall d’Uixó. [2007]
-GARCÍA GARCIA, Honorio. Notas para la historia de Vall de Uxó. La Vall d’Uixó: Ajuntament, 1982
-PÀGINA Bloc del IES Honori García de la Vall d’Uixó
-Pàgina web de la Diputació Provincial de Castelló

46 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola el meu nom es Marta i a mi m'agrada llegir els llibres que son molt llargs, i per les nits avans d'anar-me a dormir llig un capitol. Els llibres que mes m'agraden son els de Harry Potter però el de la plaça del paraigües perduts també esta bé.

Anònim ha dit...

Soc Marcos no m'agrada llegir molt pero este llibre, no esta mal

Anònim ha dit...

a mi m'agraden els llibres de aventures,de accio pero de por,
no m'agraden molt

Anònim ha dit...

hola soy lydia me gusta mucho este libro por que trata de la vall d uixo y esta muy bien a mi me gustaria que el autor de este libro saque mas libros

Anònim ha dit...

hola soc lucia i a mi els llibes q mes m'agraden son d'aventures i q fajen risa adeu...

Anònim ha dit...

ola soc carlos i no magradat el cuento pero les chices q an vingut si.q no que es una broma no se emocionen i ademes son masa grans pami pero lo del cuento

Anònim ha dit...

Em dic vicent no magrada llegir molt

Anònim ha dit...

Me llamo Ana Martinez Caro me ha gustado el libro, asido una buena idea para una libro asin no e leido un libro que salgan fotos asin en un libro

Anònim ha dit...

hola el meu nom es lucia i crec que el llibre del paraigues es molt infantil per els dibuisos

Anònim ha dit...

hola soc Ana i m'agraden molt els llibres de misteri adeu...

Anònim ha dit...

en diuen marta llo llig no molt pero si tinc que elegir quins llibres m'agraden, Son eles de aventures

Anònim ha dit...

ola soc esther i este llibre no ma grada res

Anònim ha dit...

el meu nom es Fàtima Martínez Melià , m´ha paregut molt bona idea que inventaren un llibre aicina amb aventura , cultura de la vall i sobretot per aver fet esta activitat a les escoles.

adeu

Anònim ha dit...

Em dic Esther parís i la meua opinio sobre la lectura es la seguent:
m'agrada llegir pero no tinc molt de tems, peraiso llig per les nits antes de gitarme, pero no llig molt de rato perque m'entra son.

Anònim ha dit...

soc marta i este llibre no esta tan mal

Anònim ha dit...

este llibre m'agradat pero si haguera ixit jo en les fotos hagueren sigut mes boniques, boniques no precioses

Anònim ha dit...

Soc erik m`agrada una mica llegir.jajajajaja.Màgraden els llibres de por no màcaben d`agradar

Anònim ha dit...

Me llaman Àngel y no soy un niño que leo mucho pero el libro: la plaza de los paraguas perdidos es muy chulo explica cosas sobre nuestro pueblo: iglesias, plazas...

Anònim ha dit...

HOLA SOC SULA I MAGRADAT MOLT

Anònim ha dit...

ami me agrada llegir per la nit alguns llibres llargs de risa, de aventures,etc... com el llibre de Luisa dice palabrotas esta muy guay lo teneis que leer

Soy Ana Martinez

Anònim ha dit...

hola em dic inma i m'agrada llegir els llibres d'aventures, de por i de misteri ADEUUUUUUUU

Anònim ha dit...

ola soc carlos magraden els llibres de por i no megraden les modeles

Anònim ha dit...

Soy esther gomez saria y este libro me gusta un poco te neis que hacer mas libros pero de aventuras o de miedo.Por ke a la malloria de niños nos justan los libros de aventuras y de miedo.Teneis ke escribir mas libros.AdIoS

Anònim ha dit...

magradat molt esta molt bonic el recomane per als xiquets que no lagen llegit.

Anònim ha dit...

Es molt bonico el ecomane per a altres xiquets lectors espere que os agrde.

Anònim ha dit...

A MI MEGUSTA LEER SEGUN EL LIBRO QE SEA COMO :EL PARAIGÜES PERDUT Y
VERONICA Y ARTURO

Anònim ha dit...

Hola soc adrian a mi m'agrada molt llegir llibres de tot tipus i ademes llegint se aprenen coses i si el llibre t'agrada molt te pots
divertir molt

Anònim ha dit...

ME GUSTA LEER PORQUE ES MUY DIVERTIDO.DURANTE ESTE CURSO HEMOS LEIDO 3 LIBROS MUY CHULIS.
CUANTO MEJOR LEES TE GUSTA LEER MÁS.EL SECRETO ES PRACTICAR.

Anònim ha dit...

A mi la lectura para mi es divertida, por los dibujos, etc... La lengua que mas me gusta para leer es el castellano,por que estoy acostumbrada, a hablar el castellano en mi casa .lo que mas me gusta de los libros son los dibujos por que te ries muchisimo
MARIPAZ GARCIA

Anònim ha dit...

Hola soc Aritina el libro de La Plaça dels Paraigues m´ha agradat mmoltissim encara que a mi no magrada llegir molt.

EL llibre Els Paraigues Perduts encara que l´aga llegit fa de molt temps encara m´ha recorde de tot el q va passar.

Anònim ha dit...

hola,os recomiendo que leais el libro de :El paraigues perdut y JIM
OS LO ASEGURO ES MUY CHULO

Anònim ha dit...

Hola me llamo Carlos Millan, mi opinion sobre este libro es que el libro es bastante interesante, pero
me abria gustado mas en castellano,
viba España.

Anònim ha dit...

Hola,me llamo Sonia, el libro ke Nel·lo ha escrito es divertido e interesante, a mi por lo menos me ha encantado.Creo ke tendría ke tener un poco más de intriga.

ADIOS.

Anònim ha dit...

Hola soc Mar m'agrada molt llegir,els que mes m'agraden son el de aventures i accio.Tinc molts de llibres a la meua casa .Ens han deixat un llibre de l'escola per ha llegir i esta molt chulo.

Anònim ha dit...

M´agraden llegir llibres com:los lagartijos,la plaça dels paraigues
perduts.



MARIANO.

Anònim ha dit...

Em dic Miguel i el llibre m'ha agradat molt. El que mes m'ha agradat a sigut quan va perdre el paraigues per que tenia els colors de l'arc de sant marti.

Anònim ha dit...

Hola em dic Roberto,a mi m`agrda llegir llibres com:los lagartigos pasan miedo i l`antic ejipte,pero el llibre dels paraigues perduts esta be.

Anònim ha dit...

Es molt bonico el recomane per a altres xiquets espere que os agrade

Anònim ha dit...

HOLA soc Juan. El llibre no val pa res,es curtet

Anònim ha dit...

Em dic carlos tinc 10 anys,magraden els llibres de istoria.Yo es recomane.

Anònim ha dit...

Hola soc jorge a mi m'agra llegir pero este llibre m'ha agradat mol per els dibuixos
de la vall .Menos mal que
era curt.

Anònim ha dit...

Hola soc Adrian.El llibre no val pa res.

Anònim ha dit...

ME GUSTA PORQUE ES DIVERTIDO Y GRACIOSO A LA BEZ

Anònim ha dit...

Hola soc Maria i m'agrada llegir molt.Este llibre esta prou be perque recorda tot el que hi ha en la vall adeu.

Anònim ha dit...

si lligim aques llibre podrem coneixir millor la vall.



sabeu qui soc? NO TAT PUES ANDIVINEBO SOC TANTANTANTAN.

Anònim ha dit...

sois todos unos mierdas porque nos aveis quitado el blog a nosotros